
UNITED STATES DEPARTMENT OF COMMERCE 
Bureau of Industry and Security 
Washington, D.C. 20230 

May 15, 2003 

I am writing in response to your March 10,2003 letter requesting an advisory opinion concerning 
the interpretation of the new text for Export Control Classification Number (ECCN) 5E001 .b.3. 

As you note in your letter, the new text for ECCN 5E001 .b.3 was agreed upon by the Wassenaar 
Arrangement and published in the Federal Register on March 5,2003 (68 Fed. Reg. 10586). We 
have reviewed the "clarification text" provided in your letter, and we can confirm that your 
interpretations, as written, are consistent with the requirements of ECCN 5E001.b.3 and the 
Export Administration Regulations (EAR). 

Should you have any questions regarding this determination, please contact Mr. Tony Koo of the 
Strategic Trade Division at (202) 482-3206. 

Sincerely, - 
Gene ~hristiansed' \J 
Acting Director 
Strategic Trade Division 



March 10,2003 

Bureau of Industry and Security 
United States Department of Commerce 
1 4 ~  Street and Pennsylvania Avenue NW 
Room 2705 
Washington, DC 20230 
Attention: "Application Enclosed." 

Attention: Mr. Bernie Kritzer 
cc: Mr. Tony Koo 

Subject: Request for Advisory Opinion 

Reference: Federal Register: March 5,2003 (Volume 68, Number 43) Category SEW1 .b.3. 

Dear Mr. Kritzer: 

- -= . 3-- .reby requests an advisory opinion pursuant to Section 
'748.3 (c) of the Export Aammistration ~ e ~ u l a t ~ o n s  ("EAR:' 15 CFR Part 730 et seq.): 

Background 

On March 28,2002 members of the Information Systems Technical Advisory Committee (ISTAC) 
provided BIS with a commentary letter regarding the new text for category 5E001.b.3, agreed upon by 
Wassenaar. ISTAC members believe the Wassenaar wording is open to varying interpretation and 
provided the below clarification text to BIS representatives in the hope that it will be of assistance to BIS 
in determining the classification of such technology with regard to the new wording and allow BIS and 
industry to similarly interpret this new wording. 

On March 5,2003, the new text for category 5E001.b.3 was published in the Federal Register as written 
at the time of Wassenaar and commented on by ISTAC. This text is as follows: 

'Technology" for the "development" of digital cellular radio base station receiving equipment whose 
reception capabilities that allow multi-band, multi-channel, multi-mode, multicoding algorithm or multi 
protocol operation can be modified by changes in %oftware." 



Clarification Text 

The following clarification, as provided to BIS by ISTAC in March 2002, and the subject of this advisory 
opinion request. 

The words "radio base station receiving equipment" includes only the part of cellular base stations 
that process received radio signals; that is, signals received through an antenna. The processing of 
signals received through other interfaces, including Internet, SS7 and digital telephone lines, is 
excluded. 

The words "reception capabilities" refers to the part of cellular base stations that extract (receive) 
information bits from the radio signal. The words exclude any further processing of the 
information bits after reception. For example, this excludes expansion of compressed voice or 
data, and also excludes higher-level protocols such as link layer signaling, call control signaling, 
TCPfIP, and the like. 

"multi-band" refers to digital signal processing capability to extract selected frequency bands from 
a digitized signal whose frequency range includes more than one band. This does not include 
software selection of an operating frequency by setting registers in digital phase-locked loops. 

"multi-channel" refers to the capability to select frequency or to define selectable code channels. It 
does not include software selection of channels by setting registers in hardware devices. 

"multi-mode" refers to the capability to define the modulation characteristics of the received 
signal. It does not include software selection from among a set of fixed modulation modes. 

''multicoding algorithm*' refers to the capability to define error-comting and/or error-detecting 
codes that are part of the reception process only. It does not include softwaie selection of coding 
capabilities from among a set of fixed options. 

"multi-protocol" refers to the capability to define timing, framing and similar aspects of the 
received signal. It does not include link-layer and higher layer protocols, and does not include 
software selection of protocol capabilities from among a set of fixed options. 

Finally, the words "can be modified through changes in 'software"' refer to changes to the 
software that defines the reception capabilities. This does not include any reception capabilities 
that were defined in software by the manufacturer, but cannot be changed by the recipient of the 
technology. For example, this excludes technology where the software is inaccessible to the 
recipient of the technology, or the recipient of the technology does not obtain the knowledge 
necessary to make changes. This would specifically exclude technology for base stations with a 
fixed set of standardized operating modes, where the standardized operating mode can be selected 
by the software. For example, technology that allows a base station to operate in GSM, UPvrrS, 
cdma2000, or some other standardized operating mode would be excluded. 



Conclusion 

We respectfully request that BIS issue an advisory opinion confirming th t ,kan rely on the 
above written interpretation of 5EOOl. b.3 and that this clarification meets e relevant req.jrememts of thc 
EAR. If you have any questions regarding this request, please contact me at telephone numbec 
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Thank you for your assistance. 

Sincerely, 


