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Dear : 

I am responding to your March 11, 2022, email transmitting a request for advisory opinion from 

the Bureau of Industry and Security (BIS) pursuant to 15 CFR § 748.3(c) of the Export 
Administration Regulations (EAR) on behalf of the  

. The  letter asked BIS some broad questions regarding the interpretation of the 
genetic elements controls under Export Control Classification Number (ECCN) 1C353 and 

requests guidance on several examples of specific questions that might help delineate the scope 
of the control. 

 
First, the letter asked BIS to define the word “gene” within the context of Export Contro l 

Classification Number (ECCN) 1C353 as the term is not defined within the text of the ECCN or 
in the “Definitions of Terms” in Part 772 to the EAR. The word “gene” can have a variety of 
definitions depending on the practical or technical context of its use and BIS is currently 
considering whether and how to provide public guidance.  

 
The  letter also asked BIS to provide guidance on the length of sequence that would 
constitute a gene, noting the 2010 Screening Framework Guidance for Providers of Synthetic 
Double-Stranded DNA published by the U.S. Department of Health and Human Services 

recommended a matching length of 200 nucleotides (nt) as a threshold for screening sequences. 
BIS does not provide a length threshold for classification since the lengths of gene sequences can 
vary widely. Additionally, some genes can be significantly truncated and still produce a fully 
functional protein while others may lose function with removal or substitution of only a single 

nucleotide. BIS assumes the translated product to be functional unless the exporter can provide 
conclusive evidence demonstrating a loss of function. An example of this interpretation is 
provided in the answers to the seven specific hypotheticals presented by the  as follows:  

 

1) If a customer orders 75% of an open reading frame of a protein, does this still 
constitute a gene? The  believes this will still require an export license since 
function may be preserved, unless data exists that demonstrates loss of function in 
the shortened sequence. Were such data to exist we believe the companies should 

maintain documentation from the customer describing the relevant loss of 
function. 
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Unless the manufacturer or exporter provides conclusive evidence to demonstrate the protein 
product is not functional, BIS would assume the product to be functional and classify a fragment 
with 75% coverage of a controlled genetic element ECCN 1C353. 

 

2) If a customer orders 75% of a hypothetical or predicted protein, does this 
constitute a gene? The  believes that orders for shortened ORFs from 
unannotated proteins should not require a license given that no realistic risk 
estimate is possible for the shortened sequence and no known function has been 

demonstrated. 
 
As long as the hypothetical or predicted proteins are not “specific to,” or share homology with a 
gene encoding a protein of a virus listed on the Commerce Control List (CCL) or a protein 

associated with pathogenicity of a controlled bacterium or fungus, BIS would not consider these 
elements to code for a gene and would designate these genetic elements as EAR99. Items 
designated EAR99 generally do not require a license to most destinations, end uses, or end users 
that are not listed in parts 744 or 746 of the EAR. 

 
3) If a customer orders a full-length sequence but significantly changes or disrupts a 

region that makes up a key functional domain shown to be necessary for protein 
function does this still constitute a gene? The  believes this should not 

require an export license but that companies should maintain documentation from 
the customer describing the relevant inactivation. 

 
4) If a customer orders a full-length sequence that encodes a gene that would be 

subject to a license requirement but incorporates specific point mutations 
documented in literature to disable the biological function of the encoded protein, 
does this still constitute a controlled gene? The  believes, given that 
biological function is not preserved, that this should not require an export license 

but that companies should maintain documentation from published literature 
describing the effects of these mutations. 

 

The responses for questions 3 and 4 in the letter are the same: A genetic element that otherwise 

meets criteria for control under ECCN 1C353 but is known or demonstrated to be incapable of 
performing any biological function would be designated EAR99. Record keeping of orders of 
any sequences that flag as “sequences of concern” is consistent with the Screening Framework 
Guidance for Providers of Synthetic Double-Stranded DNA published by the U.S. Department of 

Health and Human Services, regardless of whether a BIS export license is required.  
 

5) If a customer orders a sequence that is a ‘best match’ to a gene from a regulated 
species but does not have high homology (say, 60% homology vs. the controlled 

protein sequence), does this still constitute a controlled gene? The  believes, 
absent evidence to the contrary, that a best match should still determine 
controlled status, regardless of the degree of match. 

 

BIS recommends screening of sequence orders all open reading frames against protein amino 
acid sequences. Provided the best match is to a protein that is specific to a controlled organism 
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and that translated sequence is not demonstrated to lose function due to the sequence divergence, 
BIS would maintain ECCN 1C353 classification in the situation described here.  

 
6 If a customer orders a sequence from a gene that would be subject to a license 

requirement but breaks these sequences up into short (e.g., 300 base pair) 
segments with homologous overlapping sequences, and indicates to the synthesis 
provider that they intend to assemble these sequences into a longer construct, does 
the collection of these sequences constitute a controlled gene subject to a license 

requirement? The  believes that a customer indicating an intent to assemble 
sequences would trigger a license requirement. 

 
BIS agrees that such a scenario presents a red flag. Intentionally manipulating an order for 

purposes of avoiding the license requirements in the EAR is itself a violation of the regulations 
as described in § 764.2 of the EAR. BIS strongly suggests that the exporter ask the customer to 
provide documentation of the legitimate business reason for breaking up the sequences into 
shorter segments that do not have a license requirement, when both exporter and customer know 

that the license requirement exists for longer segments, and that the customer intends to 
reassemble the sequences. If the customer cannot sufficiently document the reason for the 
exporter, then the exporter should either decline this transaction or submit a license application 
to BIS for the transaction anyway. Exporters should review the BIS Red Flag and Know Your 

Customer guidance on the BIS website: https://www.bis.doc.gov/index.php/all-articles/23- 
compliance-a-training/47-know-your-customer-guidance. 

 

7) If a customer orders a sequence that encodes a portion of a viral polyprotein, 
should the polyprotein itself be considered the gene or should the post 
translationally cleaved elements within the polyprotein be considered the gene? If 
the latter, should unannotated regions of the polyprotein and those regions that 
contain peptides that are unlikely to be large enough to be functional be 

considered “genes”? The  believes post translationally cleaved elements 
from a polyprotein that are shown to be functional proteins should be considered 
genes if the size of the gene is 66 amino acids or greater. Unannotated regions of 
a viral polyprotein, regions involved in cleavage, and this annotated as peptides 

with fewer than 66 amino acids should not be considered genes. 
 

BIS considers the final, post translationally processed products to be the basis of the “genes” in 
this case. Fragments of the polyprotein sequence that are unannotated could not reasonably be 

considered “genes,” as it is not possible to identify the functional product of those elements. BIS 
would control the genes for any of the individual proteins or peptides, irrespective of amino acid 
sequence length. 

 

The  letter also requested BIS guidance on classifying highly pathogenic avian influenza 
(HPAI) viruses. BIS concurs with the interpretation indicated by the  specifically that, 
absent pathogenicity data demonstrating high pathogenicity, all strains that are not identified as 
H5 or H7 and all H5 and H7 variants lacking multiple basic amino acids within the 

hemagglutinin cleavage site should be designated EAR99. 






