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Q.1:  How long does “temporary” mean for purposes of paragraph (b)(2)(iii)(C) of License
Exception GOV?

A.1:  "Temporary," for purposes of paragraph (b)(2)(iii) of License Exception GOV, means four
years from the date of an item's export, reexport, or transfer (in-country) it must be returned to
the exporter, reexporter, or transferor, or its disposition otherwise authorized in accordance with
the EAR.

Q.2:  If I know at the time of export, reexport or, transfer (in-country) that an item is for a
permanent export, reexport, or transfer (in-country, can paragraph (b)(2)(iii)(C) still be
used?

A.2:  No. Paragraph (b)(2)(iii)(C) may only be used when you know that the item will be
temporarily exported, reexported, or transferred (in-country).

Q.3:  Are non-governmental (NGO) organizations, such as Doctors Without Borders or
Catholic Charities, considered international organizations or agencies for purposes of
paragraph (b)(2) of License Exception GOV?

A.3:  No. For purposes of paragraph (b)(2)(iii)(B), the term "international organization" does not
include non-governmental organizations.

Q.4:  For purposes of paragraph (b)(2)(iii)(B) of License Exception GOV, does the item
being exported, reexported, or transferred (in-country) need to be consigned to the foreign
government, international organization or agency?

A.4:  No, it does not. The cooperative program, project, agreement, or arrangement between the
U.S. Government and the foreign government, international organization or agency at issue must
be in force and effect, but the items do not need to be consigned to the foreign government,
international organization or agency. For example, the exporter may export directly to a non-
governmental organization or aid recipient, provided there was an agreement between the U.S.
Government and the foreign government, international organization or agency, and the non-
governmental organization was assisting the foreign government, international organization or
agency with implementing the cooperative program, project, agreement or arrangement, or the
aid recipients were the intended beneficiaries of the program or agreement with the U.S.
Government. In such cases, the consignee must be a documented participant in the program,



2 
 

project, agreement, or arrangement. The responsible U.S. Government agency must certify to the 
exporter that the consignee is a participant. 

 

Q.5:  What does the term “Government Furnished Equipment (GFE)” mean in paragraph 
(b)(2)(iii)(E) of License Exception GOV? 

A.5:  According to Federal Acquisition Regulation 52.245-1, "'Government-furnished property' 
means property in the possession of, or directly acquired by, the Government and subsequently 
furnished to the Contractor for performance of a contract. Government-furnished property 
includes, but is not limited to, spares and property furnished for repair, maintenance, overhaul, or 
modification. Government-furnished property also includes contractor-acquired property if the 
contractor-acquired property is a deliverable under a cost contract when accepted by the 
Government for continued use under the contract."  For purposes of paragraph (b)(2)(iii)(E), BIS 
uses this same definition for Government Furnished Equipment (GFE). 

 

Q.6:  I am trying to understand what “solely” for United States Government use means in 
the context of paragraph (b)(2)(iii)(A). For example, if a contractor who maintains a supply 
and repair depot for off-road vehicles used by USAID will use parts and components that 
are to be exported to a contractor solely for the use of maintaining and repairing those off-
road vehicles for USAID, would that be within the scope of paragraph (b)(2)(iii)(A) even 
though the parts and components are not consigned to USAID and are being used by the 
contractor? 

A.6:  If the contractor will use those parts and components solely for uses specific to the U.S. 
Government, such as repairing off-road vehicles for USAID, then such uses would be within the 
scope of the term "solely for United States Government end use" for purposes of paragraph 
(b)(2)(iii)(A). 




