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Q.1: What happens if my customer reexports or transfers a License Exception STA-eligible
item without first obtaining a prior consignee statement?

A.1: Any reexport or transfer of an item under License Exception STA without obtaining and
maintaining a prior consignee statement is a violation of the EAR. BIS routinely conducts end-
use checks on items authorized for export under STA and will request the foreign party to
produce a copy of a prior consignee statement if the item was subsequently reexported or
transferred under License Exception STA. If the foreign party cannot provide such
documentation, the foreign person may be subject to BIS enforcement action.

Q.2: The STA prior consignee statement requires a non-government consignee of a “600
series” item received under STA (either as an export, reexport, or transfer) to agree to an
end-use check. Does this mean that an item exported under the “600 series” under other
Commerce authorizations, including a license or another license exception, is not subject to
an end-use check?

Q.2: No, any item subject to the EAR, including any "600 series" item, regardless of the form of
its export authorization, may be subject to an end-use check. This includes exports authorized
under a BIS license, license exception, and "no license required" status under the EAR, and all
items subject to the EAR, including CCL items (including "600 series" items") and items
designated as EAR99.

Q.3: In order to use License Exception STA (EAR section 740.20, is there a specific form
the consignee must use to satisfy the conditions of the exception?

A.3: No. BIS understands that transactions are different and that there are multiple ways to
satisfy the educational and recordkeeping objectives of the certification requirements in License
Exception STA. Thus, when creating the license exception, BIS did not prescribe that a specific
form be used. In response to this question, however, BIS has created the following template
following the regulatory text that could be inserted into a form. If completed fully and accurately,
the certification requirement of License Exception STA would be satisfied.

CLICK HERE for the template for "600 series" items

CLICK HERE for the template for the 9x515 items

CLICK HERE for the template for other items



https://www.bis.doc.gov/index.php/component/docman/?task=doc_download&gid=962
https://www.bis.doc.gov/index.php/component/docman/?task=doc_download&gid=1192
https://www.bis.doc.gov/index.php/component/docman/?task=doc_download&gid=1193

Q.4: I exported under License Exception STA a “600 series” item to a defense contractor in
a Country Group A:5 country for the ultimate end use by the military of that Country
Group A:5 country. I have already obtained a prior consignee statement from that defense
contractor in the Country Group A:5 country who received and currently possesses the
“600 series” item, but do I also need to obtain a separate prior consignee statement from
the Country Group A:5 government itself before the defense contractor can furnish that
“600 series” item to the Country Group A:5 military?

A.4: You (including the defense contractor in the Country Group A:5 country) do not need to
obtain a prior consignee statement from the Country Group A:5 government. While License
Exception STA requires a prior consignee statement from the defense contractor for export to the
Country Group A:5 country, the subsequent transfer (in-country) from the defense contractor to
the Country Group A:5 military does not require an additional authorization under the EAR. A
transfer (in-country) for which no license is required does not require an EAR authorization.
Therefore, since a prior consignee statement was provided by the defense contractor and the
subsequent transfers (in-country) do not require an additional authorization, a separate prior
consignee statement is not needed from the Country Group A:5 military or from any other party
receiving the "600 series" item in-country prior to the Country Group A:5 military receiving the
"600 series" item for its ultimate end use.

Consignees that provide the prior consignee statements should be aware that they are ultimately
responsible for ensuring that the "600 series" item is provided to an end-user that is eligible to
receive "600-series" items under License Exception STA. Thus, the consignee should take
reasonable steps to assure that any parties who will handle the item understand and comply with
this STA limitation (in other words, the consignee should take reasonable steps to put any such
parties on notice). One potential approach for putting those other parties on notice could include
communicating to all parties that the "600 series" item they are receiving was exported under
License Exception STA for ultimate end use by the Country Group A:5 military and obtaining
written commitments from those parties that they will comply with these requirements. Another
potential approach for putting those other parties on notice may be through contractual liability
clauses.

Q.5: If License Exception STA in most cases is not needed to authorize a transfer (in-
country), then why does License Exception STA include various references to transfer (in-
country)?

A.5: License Exception STA authorizes certain exports, reexports and transfers (in-country).
The most likely scenario for use of License Exception STA to transfer (in-country) would be to
comply with the terms of a license. In this scenario, the original export was authorized under a
Commerce license to a Country Group A:5 country or the export was authorized under an ITAR
license or other approval as a USML paragraph (x) item under the section 120.5(b) process, such
as to a defense contractor (Defense Contractor A), and subsequently the defense contractor
needed to go outside the scope of the original Commerce license or State license or other
approval, such as by selling the "600 series" item to another defense contractor (Defense
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Contractor B) in that same Country Group A:5 country who was not authorized under the
original export license. In this example, Defense Contractor B was not listed on the original
license as an authorized end user, and therefore an EAR authorization is required to transfer to
Defense Contractor B. If Defense Contractor B will use the "600 series" item for manufacturing
a military item for the Country Group A:5 military, then the transfer (in-country) could most
likely be authorized under License Exception STA. (Note that you must also then obtain a prior
consignee statement from Defense Contractor B, along with satisfying any other applicable
requirements of License Exception STA, before you can permit Defense Contractor A to transfer
the "600 series" item to Defense Contractor B in reliance on License Exception STA).

Another scenario where License Exception STA may be used for a transfer (in-country) would
be if an EAR license exception were no longer available because the proposed particulars of a
transaction have changed and it no longer meets the license exception’s terms and conditions.
For example, if a Country Group A:5 government received a "600 series" item under License
Exception GOV and then subsequently wanted or needed to transfer (in-country) that "600
series" item to a defense contractor or some other non-governmental party, License Exception
STA could likely be used to authorize the transfer (in-country) as long as the item would
eventually be for that Country Group A:5 government’s ultimate end use. In certain cases, other
EAR License Exceptions may also be available to authorize such transfers (in-country), such as
License Exceptions TMP or RPL.

Q.6: I am not exporting the “600 series” item to a defense contractor, but rather exporting
directly to the Country Group A:5 military. Do I need to obtain a prior consignee
statement?

A.6: You would not need to obtain a prior consignee statement from the Country Group A:5
government because you would not need to use License Exception STA for such an export or
reexport. Any "600-series" item that may be exported from the United States to a Country Group
A:5 military under License Exception STA may be sent to that same consignee under License
Exception GOV under section 740.11, paragraph (c)(2)(ii)(A). License Exception GOV does not
include a prior consignee statement requirement.



“600 SERIES” SAMPLE CONSIGNEE STATEMENT (per EAR section 740.20)

[NAME(S) OF CONSIGNEE(S)]

1. Is aware that / will be

[GENERAL DESCRIPTION OF ITEMS TO BE SHIPPED] [ECCNS OF ITEMS TO BE SHIPPED]
shipped pursuant to License Exception Strategic Trade Authorization (STA) in § 740.20 of the United States Export
Administration Regulations (15 CFR 740.20);

2. Has been informed of the ECCNs noted above by ;
[NAME OF EXPORTER, REEXPORTER OR TRANSFEROR]

3. Understands that items shipped pursuant to License Exception STA may not subsequently be reexported pursuant to
paragraphs (a) or (b) of License Exception APR (15 CFR 740.16(a) or (b));

4. Agrees to obtain a prior consignee statement when using License Exception STA for any reexport or transfer (in-
country) of items previously received under License Exception STA;

5. Agrees not to export, reexport or transfer these items to any destination, use, or user prohibited by the United States
Export Administration Regulations;

6. Agrees to provide copies of this document and all other export, reexport or transfer records (i.e., the documents
described in 15 CFR part 762) relevant to the items referenced in this statement to the U.S. Government as set forth in
15 CFR 762.7;

7. Understands that License Exception STA may be used to export, reexport, and transfer (in-country) “600 series” items
to persons, whether non-governmental or governmental, only if they are in and, for natural persons, nationals of a
country listed in Country Group A:5 (see Supplement No. 1 to part 740 of the EAR) or the United States and if:

(A) The ultimate end user for such items is the armed forces, police, paramilitary, law enforcement, customs,
correctional, fire, or a search and rescue agency of a government of one of the countries listed in Country Group A:5 or
the United Sates Government,

(B) For the “development,” “production,” operation, installation, maintenance, repair, overhaul, or refurbishing
of an item in one of the countries listed in Country Group A:5 or the United States that will ultimately be used by any
such government agencies, the United States Government, or a person in the United States that will be for one, or more,
of the following purposes:

(i) Ultimately to be used by any such government agencies in one of the countries listed in Country

Group A:5 or the United States Government; or

(ii) Sent to a person in the United States and not for subsequent export under § 740.9(b)(1) (License

Exception TMP for items moving in transit through the United States); or

(C) The United States Government has otherwise authorized the ultimate end use, the license or other
authorization is in effect, and the consignee verifies in writing that such authorization exists and has provided the license
or other approval identifier to the exporter, reexporter or transferor (as applicable).
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8. Agrees to permit a U.S. Government end-use check with respect to the items. (BIS will not require an end-use check if
the consignee is the government of a country listed in Country Group A:5, as set forth in 15 CFR part 740, Supp. No. 1).

[NAME(S) OF PERSON(S) SIGNING THIS DOCUMENT]

[TITLE(S) OF PERSON(S) SIGNING THIS DOCUMENT]

[DATE(S): mm, dd, yyyy]

Date of Last Update: November 1, 2017



9x515 ITEMS SAMPLE CONSIGNEE STATEMENT (per EAR section 740.20)

[NAME(S) OF CONSIGNEE(S)]

1. |s aware that / will be

[GENERAL DESCRIPTION OF ITEMS TO BE SHIPPED] [ECCNS OF ITEMS TO BE SHIPPED]
shipped pursuant to License Exception Strategic Trade Authorization (STA) in § 740.20 of the United
States Export Administration Regulations (15 CFR 740.20);

2. Has been informed of the ECCNs noted above by ;
[NAME OF EXPORTER, REEXPORTER OR TRANSFEROR

3. Understands that items shipped pursuant to License Exception STA may not subsequently be
reexported pursuant to paragraphs (a) or (b) of License Exception APR (15 CFR 740.16(a) or (b));

4. Agrees to obtain a prior consignee statement when using License Exception STA for any reexport or
transfer (in-country) of items previously received under License Exception STA;

5. Agrees not to export, reexport or transfer these items to any destination, use, or user prohibited by
the United States Export Administration Regulations;

6. Agrees to provide copies of this document and all other export, reexport or transfer records (i.e., the
documents described in 15 CFR part 762) relevant to the items referenced in this statement to the U.S.
Government as set forth in 15 CFR 762.7.

7. Agrees to permit a U.S. Government end-use check with respect to the items. (BIS will not require an
end-use check if the consignee is the government of a country listed in Country Group A:5, as set forth in
15 CFR part 740, Supp. No. 1).

[NAME(S) OF PERSON(S) SIGNING THIS DOCUMENT]

[TITLE(S) OF PERSON(S) SIGNING THIS DOCUMENT]

[DATE(S): mm, dd, yyyy]

Date of Last Update: November 1, 2017



OTHER ITEMS (ECCNs other than a 9x515 or 600 SERIES ECCN) SAMPLE CONSIGNEE STATEMENT (per
EAR section 740.20)

[NAME(S) OF CONSIGNEE(S)]

1. Is aware that / will be

[GENERAL DESCRIPTION OF ITEMS TO BE SHIPPED] [ECCNS OF ITEMS TO BE SHIPPED]
shipped pursuant to License Exception Strategic Trade Authorization (STA) in § 740.20 of the United
States Export Administration Regulations (15 CFR 740.20);

2. Has been informed of the ECCNs noted above by ;
[NAME OF EXPORTER, REEXPORTER OR TRANSFEROR

3. Understands that items shipped pursuant to License Exception STA may not subsequently be
reexported pursuant to paragraphs (a) or (b) of License Exception APR (15 CFR 740.16(a) or (b));

4. Agrees to obtain a prior consignee statement when using License Exception STA for any reexport or
transfer (in-country) of items previously received under License Exception STA;

5. Agrees not to export, reexport or transfer these items to any destination, use, or user prohibited by
the United States Export Administration Regulations;

6. Agrees to provide copies of this document and all other export, reexport or transfer records (i.e., the
documents described in 15 CFR part 762) relevant to the items referenced in this statement to the U.S.
Government as set forth in 15 CFR 762.7.

[NAME(S) OF PERSON(S) SIGNING THIS DOCUMENT]

[TITLE(S) OF PERSON(S) SIGNING THIS DOCUMENT]

[DATE(S): mm, dd, yyyy]

Date of Last Update: November 1, 2017



