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Q.1:  What kind of documentation or information is required in support of a license 
application for an item subject to missile technology export controls or when the 
item to be exported will be used in a missile project or program?

A.1:  The information provided with your application should include technical 
specifications or brochures on the items you wish to export. Information that 
substantiates the legitimate activities of the end-user should be supplied as well. You 
should also include import or end-user certificates if the item is also subject to national 
security controls. For items to be used in a missile project or program, at a minimum, 
always specify the maximum capable range and payload of the delivery system or launch 
vehicle. Any information regarding the specific project or program should be provided; 
note if there is any U.S. government funding or oversight involved. You can also include 
open-source information from Web sites, marketing brochures, etc. All this information 
will assist licensing officers in their evaluation, determination, and licensing 
recommendations for the case. Including this information could prevent potential delays 
in the processing of the case and avoid a return of the application without action. The 
documentation requirements for export license applications are explained in detail in Part 
748 of the EAR.

Q.2:  I am a manufacturer of inertial navigation systems (INS) that are controlled 
for Missile Technology (MT) reasons. We often get calls from airlines for 
replacement of broken bench stock spares or INS units in permanent service. Are 
there any license exceptions that I can use?

A.2:  Yes, depending upon the situation, License Exceptions TMP, RPL, TSU, and AVS 
may be available for these types of items related to safety of flight. See Part 740 of the 
EAR for an explanation of when these license exceptions may apply.

Q.3:  Do special rules apply for exporting missile technology to China?

A.3:  Yes. Section 1512 of the Strom Thurmond National Defense Authorization Act
(NDAA) requires a Presidential certification to Congress prior to the export to China of 
missile technology-controlled items, except for certain items used in manned aircraft. 
Authority for this certification has been delegated to the Secretary of Commerce, 
however, they can still take several months, and you should allow for substantial 
processing time for these applications. The Secretary must certify that the export will not 
be detrimental to the U.S. space launch industry and will not measurably improve the 
missile or space launch capabilities of China.
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Q.4:  When is a license required for export of non-MT controlled items for use in 
missile activities?  
 
A.4:  Items not specifically controlled for MT reasons can also be controlled under 
section 744.3 of the EAR ("catch-all", or EPCI, controls). Items require a license if they 
will be used in the design, development, production, or use of: 

• Rocket systems (including ballistic missile systems, space launch vehicles, and 
sounding rockets) or unmanned aerial vehicles (including cruise missile systems, 
target drones, and reconnaissance drones) capable of a range of at least 300 km 
for use in or by a country listed in Country Group D:4 (see Supplement No. 1 to 
Part 738 of the EAR) 

• Any rocket system or unmanned aerial vehicles in a D:4 country where system 
characteristics or use are unknown 

• Any rocket systems or unmanned aerial vehicles for the delivery of chemical, 
biological, or nuclear weapons to anywhere in the world, except by governmental 
programs for nuclear weapons delivery of the Nuclear Non-Proliferation Treaty 
Nuclear Weapons States that are also members of NATO 

 
Q.5:  What is the “no undercut” policy in the MTCR?  
 
A.5:  In the MTCR, as well as the Nuclear Suppliers Group and the Australia Group, 
there is a "no undercut" policy. This means that if your license is denied because the 
United States determined it was detrimental to national security or foreign policy, the 
United States will notify the other members of the regime, who have agreed to consult 
with the United States before approving an export of the same or similar items to the 
same end-user. This does not apply to "catch all" denials of items not on the MTCR 
annex, but in practice many countries take into consideration denials by regime partners 
when reviewing other license applications. 
  
Q.6:  How does EPCI affect exports of items for missile-related activities?  
 
A.6:  The term "Enhanced Proliferation Control Initiative" is not defined or generally 
used in the Export Administration Regulations. Under its original meaning, it included 
both the list-based controls on missile related items (as well as chemical, biological, and 
nuclear items) and controls on normally uncontrolled items that need a license because of 
the end-use or end-user. The term "EPCI" has come to be used informally to refer to the 
latter "catch all" controls and refers to the controls set out in section 744 of the EAR. 
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Q.7:  We recently received an offer to supply a gear making machine (ECCN 2B993) 
to a tank and cannon factory in China. My boss told me to apply for a license 
because of EPCI. Is this an EPCI activity? 
 
A.7:  No, there are no EPCI (catch-all) controls on the manufacture of conventional arms. 
Conventional arms production is not an activity set out in Part 744 of the EAR. However, 
you need to determine if there are any activities that are described in Part 744 (i.e. 
missile/nuclear/chemical-biological weapons) at this facility. 
 
Q.8:  I am a distributor of college textbooks. I often get requests from foreign 
customers for engineering textbooks containing information on missile technology. 
Should I be worried about EPCI/'catch-all' controls?  
 
A.8:  Written materials that are publicly available, such as college textbooks, are not 
subject to the Export Administration Regulations. However, a "U.S. person," as that term 
is defined in the EAR, may not support certain missile activities in any of a number of 
ways, including the provision of goods, the performance of a contract, and employment. 
See Part 744.6. While the textbooks would not, in themselves require an export license, 
they could be part of the impermissible support that a U.S. person is providing to a 
missile project and amount to a violation of the EAR. 
 
Q.9:  My firm recently had an export license for a machine tool denied. The reason 
for denial was missile related. This item isn’t even controlled for missile reasons. 
What’s going on?  
 
A.9:  Any license application can be reviewed for all proliferation concerns (not only 
those stated in the reasons for control.) In this instance, the item was denied because the 
transaction would make a material contribution to the proliferation of missiles. 
 
Q.10:  What factors are used to evaluate “catch-all” items?  
 
A.10:  When reviewing licenses for items caught under section 744.3 of the EAR, the 
following factors will be taken into consideration: 
(i) The specific nature of the end use 
(ii) The significance of the export in terms of its contribution to the design, development, 
production, or use of missiles 
(iii) The capabilities and objective of the missile and space programs of the recipient 
country 
(iv) The nonproliferation credentials of the importing country 
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(v) The types of assurances or guarantees against design, development, production, or use 
of missiles that are given in a particular case 
(vi) The existence of a pre-existing contract 
 
Q.11:  What license exceptions are available for MT items?  
 
A.11:  Items other than some radar, accelerometers, gyros and corresponding test 
equipment, software, and technology may be exported as part of a manned aircraft, land 
vehicle, or marine vehicle or as replacement parts for such under license exceptions 
TMP, RPL, TSU, and AVS. Anti-friction bearing and bearing systems (2A001) or radial 
ball bearings (2A101) may be exported under TMP or RPL as one-for-one replacement 
for equipment previously exported. 
 
Q.12:  What is meant by Category I, Category II, and MTCR-controlled missiles 
and unmanned aerial vehicles?  
 
A.12:  The MTCR considers missile systems or unmanned aerial vehicles that have a 
range of 300 km and the ability to carry a payload of 500 kg as Category I, and there is a 
strong presumption of denial for the export of such items. Category II missile systems 
and unmanned aerial vehicles are those that have a range of 300 km, but do not have the 
payload capability of Category I. Export of Category II systems are evaluated on a case-
by-case basis. Both Category I and Category II items are MTCR-controlled. Missile 
systems or unmanned aerial vehicles that do not meet the range and payload capabilities 
of Category I and Category II are not MTCR-controlled. While most Category I and II 
complete systems fall under the jurisdiction of the Department of State, these 
categorizations can impact the licensing decisions on dual-use (Commerce controlled) 
commodities when evaluating the intended end use of the items, the capabilities of the 
destination country, and the risk of diversion of items. 
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